انواع سکه در بازارهای مالی

سکه طلا چیست؟(انواع سکه های طلا)

سکه قطعه ای فلزی و دایره ای و تخت است که جنس آن از طلا￿ است. این سکه ها وزن، عیار و جنس مشخصی دارند. هرکدام از این سکه ها در طرف خود دارای اشکال رسمی و خاصی هستند.

سکه های طلا￿ی تولید شده در ایران، توسط ضراب خانه بانک ملی ایران ضرب شده و معمولاً￿ به شکل بسته های صدتایی و به منظور توزیع بین مردم، در اختیار صرافی ها و بانک های مجاز قرار می گیرند.

انواع سکه های طلای تولیدی در ایران شامل انواع زیر هستند:

سکه بهار آزادی (طرح قدیم)

سکه تمام بهار آزادی

نیم سکه بهار آزادی

ربع سکه بهار آزادی

سکه امامی (طرح جدید)

سکه ۸۶

سکه تاریخ پایین (قبل ۸۶)

سکه گرمی

سکه پارسیان

انواع سکه طلا از نظر سال ضرب

سکه ها از نظر سال ضرب به دو دسته تقسیم می شوند که به شرح کوتاهی از آن ها می پردازیم. البته باید توجه داشته باشید این دو سکه از نظر وزن و عیار با هم تفاوتی ندارند. عیار هر دو ۹۰۰ در ۱۰۰ است و وزن آن ۸٫۱۳۵۹۸ گرم ضرب شده است.

«سکه طرح قدیم»

ضرب این سکه ها مربوط به سال های ۱۳۵۸ تا ۱۳۸۶ است. برای شناسایی این سکه ها کافی است که به شکل آنها نگاه کنید. سکه های طرح قدیم دارای نام حضرت علی و عبارت بانک ملی ایران در یک سمت و تصویر حرم امام رضا و عبارت اولین بهارآزادی در سمت دیگر هستند.

سکه های طرح قدیم تا مدتی پیش به همراه سایر سکه ها در بازار عرضه می شدند؛

اما در حال حاضر این سکه ها تقریباً به طور کامل از بازار طلا￿ی ایران کنار گذاشته شده اند. علت آن نیز اختلا￿ف قیمت واضح این سکه ها بهار و ۵ بهار نیز در همان سال و با همین۲.۵با سکه طرح جدید و کمبود تقاضا برای آن ها است. سکه های طرح ضرب شدند که امروزه تقریباً نایاب اند.

مطالعه بیشتر: سکه طرح قدیم چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

«سکه طرح جدید»

به این سکه ها، سکه امامی نیز گفته می شود و از سال ۱۳۸۶ تا کنون در بازار کشور عرضه می شوند. سکه های طرح جدید دارای تصویر بنیان گذار جمهوری اسلا￿می در یک سمت و تصویر بارگاه امام رضا در طرف دیگر هستند. این نوع سکه قیمت بالا￿تری نسبت به سکه های طرح قدیم دارد.

البته سکه های طرح قدیم و جدید از نظر وزن و عیار هیچ تفاوتی با هم ندارند؛ اما به دلیل تقاضای متفاوت با قیمت های کاملاً￿ متفاوتی عرضه می شوند. دقت داشته باشید که بر روی همهٔ سکه های طرح جدید، به جای سال ضرب واقعی آنها سال ضرب اولین دورهٔ ضرب این سکه ها یعنی ۱۳۸۶ درج می شود. قیمت سایر انواع سکه های بهارآزادی شامل نیم سکه، ربع سکه و سکه های گرمی تابع قیمت این سکه است.

«سکه گرمی»

سکه یک گرمی بهار آزادی نیز یکی از انواع سکه های بهارآزادی است که احتمالاً￿ کمتر از بقیه نام آن را شنیده ایدعلت گمنام بودن این سکه ها جدید بودن آن ها در بازار طلا￿ی کشور است.

ضرب سکه های گرمی از سال ۱۳۹۰ به بعد انجام می شود. به دنبال افزایش روزافزون قیمت طلا￿ در کشور و کاهش قدرت خرید مردم برای تهیه سکه های بهار آزادی و در نتیجه روی آوردن آن ها به خرید سکه های پارسیان، بانک مرکزی در صدد تولید سکه هایی برآمد که عیار بالا￿تر از سکه های پارسیان و بسته بندی استاندارد بانک مرکزی اما با وزن کمتر از ربع سکه بهارآزادی یعنی یک گرم داشته باشند.

به همین منظور سکه های یک گرمی بهارآزادی با عیار ۲۲ (در مقایسه با سکه های پارسیان با عیار ۱۸) به بازار عرضه شدند. برخلا￿ف سایر سکه ها، تاریخ ضرب سکه های گرمی بر روی آن ها حک نمی شود.

وزن سکه گرمی: ۱.۰۱

قطر : ۱۳.۳
عیار : ۲۲

مطالعه بیشتر: سکه گرمی چیست؟

«سکه پارسیان»

سکه های پارسیان در واقع قطعاتی از طلا￿ هستند که به علت شباهتی که به سکه های وکیوم شده دارند، تحت عنوان سکه پارسیان شناخته می شوند.

این سکه ها تنوع بیشتری نسبت به سکه های بهارآزادی دارند و در وزن های متفاوتی عرضه می شوند.

رایج ترین وزن های مورداستفاده سکه های پارسیان شامل سکه های ۵۰ گرمی و ۱.۵۲سوای، ۱۰۰ سوتی، ۱۵۰ سوتی، ۲۰۰ سوتی، ۲۵۰ سوتی، ۳۰۰ سوتی، ۴۰۰ سوتی، ۵۰۰ سوتی، ۱ گرمی هستند.

وزن این سکه ها روی وکیوم آنها درج شده است و همهٔ آن ها عیار ۱۸ یا ۷۵۰ دارند. محبوبیت سکه های پارسیان مربوط به کاربرد گسترده آن ها در هدیه دادن است. دقت داشته باشید که بر روی بسته بندی سکه های پارسیان باید وزن، عیار و مشخصات واحد تولید آن به طور کامل درج شده باشد و سکه دارای هولوگرام باشد.

سکه بانکی و غیر بانکی چیست؟

،به صورت ساده، سکه هایی که توسط بانک مرکزی ضرب می شوند، به عنوان سکه بانکی شناخته می شوند درحالی که آن هایی که توسط هر شخص یا کارگاه دیگری تولید می شوند، سکه غیر بانکی نام گذاری می کنند. اما تفاوت های بین این دو نوع سکه بیشتر از این هاست؛ سکه های غیر بانکی برخلا￿ف سکه بانکی، تضمین شده نیستند و ممکن است از نظر ابعاد، شکل، وزن یا عیار با یکدیگر تفاوت داشته باشند.

انواع سکه های بانکی

تمامی واحدهای پولی به عنوان سکه های بانکی توسط بانک مرکزی هر کشور تولید و مدیریت می شوند. این انواع پول ها معمولاً￿ در جریان اقتصادی ملت به عنوان یک نماد از ارزش پولی قانونی استفاده می شوند. درادامه به برخی انواع معمول سکه های بانکی اشاره می شود:

تمام سکه بهارآزادی
تمام سکه امامی
نیم سکه بهارآزادی

ربع سکه بهارآزادی
سکه یک گرمی

این انواع سکه ها معمولاً￿ دارای ارزش قانونی هستند و به عنوان وسیله ای برای پرداخت های مختلف از جمله خرید کالا￿ها و خدمات استفاده می شوند. همچنین، در اکثر کشورها، بانک مرکزی مسئول تأمین و مدیریت موجودی سکه های بانکی است.

سکه های بانکی چه شباهت هایی با هم دارند؟

سکه های بانکی، به عنوان یکی از ابزارهای اصلی اقتصاد هر کشور، ویژگی های خاصی دارند که آن ها را از سایر انواع سکه ها متمایز می کند. یکی از ویژگی های مشترک میان تمامی سکه های بانکی این است که عیار آن ها بین ۲۲ تا ۹۰۰ است که این موضوع به ارزش و وزن آن ها نیز تأثیر می گذارد. همچنین، در طراحی این نوع سکه ها نیز شباهت هایی وجود دارد که به تشخیص آن ها کمک می کند.

به عنوان مثال، در یک طرف سکه های بانکی، طرح بارگاه امام رضا (ع) نقش بسته و بر روی تمامی این سکه ها، سال ضرب حک شده است.

همچنین تمامی انواع سکه بانکی، به نحوی طراحی می شوند که دور تا دور سکه دارای کنگره است. این طراحی ویژه افراد را در تشخیص سکه های بانکی اصل از نمونه های تقلبی کمک می کند.

سکه های بانکی و غیر بانکی چه تفاوت هایی دارند؟

اکنون که با ویژگی های مشترک این نوع پول آشنا شده اید، اجازه دهید به تفاوت های بین انواع سکه های بانکی و غیر بانکی بپردازیم. این سکه ها از نظر موارد زیر با هم متفاوت اند:

«عیار سکه»

سکه هایی که توسط بانک مرکزی یا بانک دولتی ساخته می شوند، عیار دقیق و مشخصی دارند.

به طور معمول عیار طلا￿) هستند. اما سکه هایی که توسط مجریان خصوصی۲۱.۶در ایران، سکه های بانکی دارای عیار ۹۰۰ ( یا کارخانجات و گالری طلا￿ تولید می شوند، عیار مختلفی دارند؛ بنابراین یکی دیگر از تفاوت های سکه بانکی و غیر بانکی که البته برای اهل فن و فروشندگان حرفه ای می تواند قابل تشخیص باشد، عیار سکه است. افراد عادی معمولاً￿ قادر به تشخیص عیار سکه نیستند، اما با مراجعه به یک فروشنده ماهر، به راحتی می توانید اطمینان حاصل کنید که سکه تان از نوع بانکی یا غیر بانکی است.

«وزن سکه»

یکی از روش های مطمئن برای تشخیص بین سکه های بانکی و غیر بانکی، درنظرگرفتن وزن سکه است. وزن سکه تمام بهارآزادی ۸/۸۱۳۳ گرم است و وزن سکه های وکیومی بین ۱۰/۵ تا ۱۱/۵ گرم است. پس اگر وزن سکه با وکیوم، کمتر از این میزان بود به اصالت سکه خود شک کنید. وزن سکه های غیر بانکی معمولاً￿ خیلی دقیق نیستند و کمی کمتر از سکه های بانکی وزن دارند. به هرحال، افرادی که به صورت متفرقه به ضرب سکه مشغول اند ممکن است در وزن آن کم لطفی کنند و از این طریق به سودهای کلانی برسند.

«شکل و ظاهر سکه»

اگر یک سکه بانکی را در کنار سکه غیر بانکی قرار دهید و به دقت آن ها را بررسی کنید، می توانید تفاوت شکل و ظاهر آن ها را تشخیص دهید. سکه های بانکی تخت و صاف هستند و اگر به صورت عمودی به آن نگاه کنید هیچ گونه تابی در شکل سکه مشاهده نمی شود به دلیل این ویژگی، اگر سکه بانکی را بر روی یک سطح شیشه ای بیندازید، بعد از چند حرکت کوتاه از حرکت می ایستد.
اما سکه های غیر بانکی کمی تاب دارند و معمولاً￿ محدب هستند، این باعث می شود که اگر آن را روی شیشه بیندازید، خیلی زودتر از سکه های بانکی از حرکت بایستد.

«قطر دایره ای سکه»

قطر تمام سکه، ۲۲ میلی متر است، اما نیم سکه دارای قطر ۱۹ میلی متر بوده و ربع سکه قطری ۱۴ میلیمتری میلی متر است۱۳.۳دارد. از طرفی سکه یک گرمی دارای قطر.

«تاریخ ضرب سکه»

تفاوت دیگر سکه بانکی و غیر بانکی مربوط به تاریخ ضرب می شود. در یک دسته بندی کلی، سکه تمام بهارآزادی در فاصله سال های ۱۳۵۸ تا ۱۳۷۰ ضرب شده اند.

سکه تمام امامی در سال های ۱۳۷۰ تا ۱۳۸۶ ضرب شده، سکه نیم و ربع بهارآزادی در سال های ۱۳۵۸ تا ۱۳۸۶ ضرب گردیده و درنهایت، سکه یک گرمی بانکی از سال های ۱۳۹۰ به بعد ضرب شده است. این تاریخ ها تاریخ تولید و عرضه این انواع سکه های بانکی را نشان می دهند.

«رنگ سکه»

رنگ سکه بانکی نزدیک به رنگ شمش طلا￿ است، یعنی نه خیلی زرد و نه به سفیدی یا سبزی بزند. پیشنهاد می کنیم سکه موردنظر را در کنار سکه ای که از اصالت آن مطمئن هستید قرار دهید تا بتوانید تفاوت رنگ آن را تشخیص دهید.

«کنگره های دور سکه»

کنگره های اطراف سکه بانکی نیز دارای یک نظم و شکل خاص هستند که به صورت دقیق و با فاصله های مشخص در کنار یکدیگر قرار می گیرند. درحالی که کنگره های سکه های غیر بانکی چنین نظمی ندارند. اگر ناخن خود را روی کنگره های سکه بانکی بکشید، برخلا￿ف سکه های غیربانکی، هیچ گونه احساس گودی و بی نظمی نخواهید داشت.

«متن حکاکی شده روی سکه»

اگر یک لوپ یا ذره بین بردارید و محل نقطه های عبارت “بانک مرکزی ایران” را بررسی کنید، می توانید سکه بانکی را از سکه غیر بانکی تشخیص دهید. در سکه های بانکی، محل نقطه ها دقیق و دارای ابعاد مشخص است.

«نوع بسته بندی»

در گذشته، سکه های بانکی بدون بسته بندی یا وکیوم های امروزی عرضه می شدند، اما در حال حاضر فروشندگان سکه برای ایجاد حس اطمینان در مشتریان خود و ارتباط مؤثر با آنان، سکه ها را در بسته بندی های معتبری ارائه می دهند.

به نوعی که می توان گفت هر سکه یک نوع کارت ویزیت برای فروشندگان محسوب می شود که در آن نام و آدرس و شماره تلفن خود را قید کرده و با این کار، به نوعی از سکه های خود پشتیبانی می کنند.

از طرفی، وکیوم کردن سکه ها برای حفظ و افزایش دوام آن ها نیز روش مؤثری است که باعث ازبین رفتن هوا و رطوبت موجود در داخل بسته بندی شده و از اکسیداسیون و فساد سکه ها جلوگیری می کند.

سودجویان سکه های غیربانکی را نیز در بسته بندی های وکیوم ارائه می دهند همین دلیل، لا￿زم است موارد زیر را در نظر داشته باشید:

.پرس وکیوم باید تمیز و بدون هیچ گونه آثار ورم یا بادکردگی باشد

.لیبل مقوایی باکیفیت داشته و دچار رنگ پریدگی نباشد

.باید بر روی وکیوم، پیوست هولوگرام و سریال انحصاری درج شده باشد

باید روی وکیوم حتماً نام و آدرس و تلفن فروشنده درج شده باشد

سخن پایانی

در این مقاله تلا￿ش کردیم تا شما را با انواع سکه های طلا￿ از پارسیان گرفته تا گرمی، نیم سکه و سایر انواع آن آشنا کنیم. می توان گفت که هر سکه داستانی از هنر، تاریخ و اقتصاد را در خود جای داده است. سکه های طلا￿ نه تنها به عنوان پشتوانه ای مالی بلکه به عنوان نمادهایی از فرهنگ و تمدن ها به شمار می روند. آن ها شاهدانی بر تحولا￿ت اقتصادی، تاریخی و فرهنگی بوده و همچنان به عنوان یکی از ارزشمندترین دارایی های قابل سرمایه گذاری، جایگاه خود را حفظ کرده اند.

«قدیمی ترین سکه طلا ایران»

ساخت اولین سکه های طلا￿ به دوران هخامنشیان باز می گردد، جایی که داریوش بزرگ دستور ضرب سکه از طلا￿ را صادر کرد. در آن دوران، با افزایش تولید داخلی و واردات طلا،￿ شرایط برای ایجاد این سکه های ارزشمند فراهم شد. سکه های طلا￿ که نخستین بار در سال ۵۱۶ قبل از میلا￿د در ایران ضرب شدند، به نام داریک (یا دریک) شناخته می شدند.

این اتفاق در حالی رخ داد که پیش از آن، سکه های مورد استفاده عمدتا ..از فلزاتی چون مس و نقره ساخته می شدند.


مطالب مرتبط با این موضوع را از اینجا بخوانید

فهرست محتوا

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

صفحه اصلیتحلیل هااخباردوره های آموزشی