طلا: دارایی نقدشونده و مورد مقایسه با بازارهای سهام جهانی
طلا بهعنوان یک دارایی نقدشونده، همواره در مقایسه با بسیاری از بازارهای سهام جهانی مورد توجه قرار میگیرد. اگر شما نیز از جمله افرادی باشید که به سرمایهگذاری در بازار طلا علاقهمند می باشید، احتمالاً با تحلیل و رصد بازار این فلز ارزشمند، به سؤالات و ابهاماتی برخورد کردهاید.
آیا از بازارهای عمده و اصلی تجارت طلا در جهان آگاه هستید؟ دربارهی اونس و نحوهی محاسبهی آن و محاسبهی مثقال جهانی اطلاعی دارید؟
اهمیت شناخت بازار جهانی طلا و اصطلاحات آن
همواره در تحلیلهای اخبار مالی و سرمایهگذاری از افزایش و کاهش اونس جهانی طلا صحبت به میان میآید و این اصطلاحات در همه جای دنیا کاربرد دارند. شناخت بازار جهانی طلا و دانستن اصطلاحات و نحوهی محاسبهی قیمتهای گوناگون طلا حین معاملات این فلز ارزشمند، بسیار بااهمیت و مفید می باشد و به سرمایهگذاران کمک می نماید تا انتخابهای بهتری در جریان معاملات خود داشته باشند.
در این مقاله سعی داریم دید وسیعتر و کاملتری از بازار طلای جهانی ارائه کنیم و از همین رو، پس از بررسی مراکز اصلی تجارت طلا در جهان، مرور کوتاهی بر اصطلاحات بازار طلای جهانی و مفهوم و تاریخچهی اونس خواهیم داشت.
مراکز اصلی تجارت جهانی طلا
بازار فرابورس لندن
بازار فرابورس لندن از لحاظ تاریخی، مرکز تجارت طلا بوده است و امروزه تقریباً ۷۰ درصد از حجم معاملات فرضی طلای جهانی در این مرکز انجام میشود. معاملهگران در بازار لندن بهصورت انحصاری شمشهای ۴۰۰ اونسی را معامله می نمایند که در خزانههای شرکت LPMCL و بانک انگلستان ذخیره شدهاند. زیرساختهای منحصربهفرد خزانهداری لندن همراه با زنجیرهی امنیتی قدرتمندی که وظیفهی محافظت از ذخایر قابلتوجه طلای موجود در آن را به عهده دارد، به لندن کمک می نماید تا بهعنوان یک مرکز مبادلاتی شناخته شود.
بازار آتی ایالات متحده (COMEX)
علیرغم نقش پیشرو لندن در بازار فیزیکی، بورس مشتقات COMEX که توسط گروه CME اداره میشود، به مکان مهمی برای تشخیص قیمتها تبدیل شده است. فعالیت تجاری در COMEX در درجهی اول بر قرارداد active month (نزدیکترین تاریخ) و برای نشاندادن قیمت لحظهای طلا می باشد.
سهم عمدهای از حجم معاملات COMEX در ساعات بازار آسیا انجام میشود و همین موضوع نشان میدهد بازار آتی آمریکا در بهرهبرداری از رشدی که در بازار آسیا اتفاق میافتد، موفق بوده است.
بازار چین (SGE و SHFE)
بزرگترین بورس طلای فیزیکی در جهان، بورس طلای شانگهای (SGE) می باشد که در سال ۲۰۰۲ تحت نظارت دقیق بانک مرکزی چین تأسیس شد و بهسرعت به مرکزی مشهور و شناختهشده برای معاملات جهانی طلای فیزیکی تبدیل شد.
بورس طلای شانگهای در سال ۲۰۱۶، معیار قیمت طلای شانگهای را برای تقویت نقش چین بهعنوان تعیینکنندهی قیمت در بازار جهانی طلا معرفی نمود. قراردادهای نقدی و معوق بورس طلای شانگهای با معاملات آتی بسیار فعال در بازار آتی شانگهای (SHFE) تکمیل میشود.
مراکز بازار ثانویه تجارت جهانی طلا
از دیگر بازارهای مهم میتوان به بازار دبی، بازار هند، بازار ژاپن، بازار سنگاپور و بازار هنگکنگ اشاره کرد. این بازارها بهعنوان قطبهای تجاری منطقهای عمل میکنند و نقش مهمی در تأمین تقاضای محلی دارند.
برای مثال، هنگکنگ مدتهاست که بهعنوان دروازهای به بازار چین عمل میکند و سنگاپور در حال تثبیت خود بهعنوان نقطهی کانونی مهم برای تجارت طلا در منطقه ASEAN می باشد.
اونس جهانی طلا چیست؟
هرگاه سخن از قیمت طلای جهانی به میان میآید، کلمه اونس (ounce) مورداستفاده قرار میگیرد. اونس از واحدهای اندازهگیری جرم می باشد که بهصورت مخفف OZ نمایش داده میشود.
انس تراوا یا تروی که معادل ۳۱.۱۰۳۴۳ گرم می باشد، همان یکایی است که برای اندازهگیری قطعههای طلا استفاده میشود.
اونس تروی برگرفته از سیستمهای اندازهگیری روم باستان است و در حال حاضر برای اندازهگیری وزن فلزات گرانقیمت مانند طلا، نقره، پلاتین، پالادیوم و رادیوم و نیز اندازهگیری شمشها و سکهها بهکار میروند.
تفاوت اونس طلا و مثقال طلا
معیار اندازهگیری وزن طلا در آمریکا و کشورهای اروپایی اونس می باشد و این واحد جهانی در ایران نیز شناخته شده است. اما در کشورمان، حین معاملات طلا، برای اندازهگیری هر قطعه از این فلز از واحد اندازهگیری مثقال نیز استفاده می نمایند.
مثقال برابر با ۴٫۶۰۸۳ گرم و معادل قیمت طلای ۱۸ عیار می باشد. اونس بیشتر مورداستفادهی طلافروشان و سرمایهگذاران می باشد، درحالیکه مثقال بیشتر مورد توجه خریداران طلا در ایران می باشد.
سخن پایانی دربارهی طلای جهانی
در این مقاله سعی داشتیم توضیحات لازم برای داشتن درک بهتری از مفهوم طلای جهانی را ارائه نماییم. علاوه بر شناخت بازارهای جهانی طلا، مروری بر تاریخچهی کاربرد اونس، انواع اونس و مقدار دقیق این واحد اندازهگیری داشتیم.
دریافتیم که اونس طلا بیش از هر چیز، یک قرارداد اندازهگیری طلا در میان معاملهگران این فلز درخشان می باشد و بر اساس مقدار اونس هر قطعه طلا، قیمت آن تعیین میشود.
بدین ترتیب افراد با شناختن اصطلاحاتی نظیر اونس جهانی طلا، بعد از شنیدن اخبار پیرامون این دارایی، میتوانند درک بهتری نسبت به قیمت هر گرم طلا در بازارهای داخلی داشته باشند و تصمیمات سودآور و منطقیتری را اتخاذ نمایند.
بدون دیدگاه