تحلیل مسکن: سرنوشت بازار مسکن در دستان قیمت ارز، چینیها نمیتوانند مسکن را ارزان کنند
ماجرای حضور شرکتهای چینی در بازار مسکن کشور همچنان داغ است و گمانهزنیهای مختلفی در خصوص آن صورت میگیرد. اصلیترین سوالی که بسیاری از کارشناسان دارند، این است که آیا حضور این شرکتها منجر به ارزانی مسکن میشود؟ دلیل اصرار مسئولین به حضور این شرکتها چه می باشد؟
به گزارش پرشین سازه، یکی از همین کارشناسان مسکن ضمن انتقاد از مسکنسازی چینیها، تأکید کرد که رویکرد تهاتر خدمات این شرکتها با نفت، اشتباه است و سرمایههای ملی را به باد میدهد.
معایب حضور چینیها در ساخت مسکن ملی: آلودگی، ترافیک و…
بر اساس گفتههای مسئولین، قرار است که ساخت مسکن توسط چینیها با تهاتر نفت انجام شود. فرهاد بیضایی، کارشناس بازار مسکن از چنین رویکردی انتقاد نموده و خاطرنشان کرده است که در حال حاضر، سیاستهایی که دولت برای کنترل نقدینگی در پیش گرفته، باعث شده که قیمت مسکن چندان بالاتر نرود؛ اما به هر حال تقاضای بالقوه در بازار مسکن وجود دارد و یک روز این تقاضا به بالاترین حد خود خواهد رسید.
بیضایی میگوید که در حال حاضر سطح تقاضا در بازار محدود است و به سختی معاملهای در بازار مسکن انجام میشود. به همین دلیل فعلاً نباید منتظر افزایش قیمتها باشیم.
سرنوشت بازار مسکن در دستان قیمت ارز
بارها از سوی کارشناسان مختلف تأکید شده که ثبات بازار ارز میتواند منجر به آرامش بازار مسکن نیز شود. اگر دولت بتواند در کنار ثبات بازار ارز و تداوم سیاست کنترل نقدینگی، مشکل کسری بودجه خود را نیز حل نماید، شاید بتوان گفت که در سال آتی نیز افزایش قیمت مسکن رخ نخواهد داد.
رکود در بازار مسکن: نصف شدن معاملات در سال ۱۴۰۲
فرهاد بیضایی در ادامه صحبتهای خود اعلام کرد که در غیر این صورت، افزایش بیرویه قیمت مسکن اصلاً دور از ذهن نیست. در این میان، بازار اجاره مسکن بیتوجه به اتفاقات بازارهای موازی، مسیر خود را پیش میرود. در سال آینده نیز باید منتظر افزایش قیمت رهن و اجاره مسکن باشیم. گرچه دولت بیش از سه سال می باشد که میخواهد این قیمتها را کنترل نماید، اما به نظر میآید که اقدامات دولت تا به امروز موفقیتآمیز نبوده است. پیشنهاد کارشناسان این است که برای جلوگیری از افزایش قیمتها، دولت از همین امروز به فکر باشد و سیاستهای لازم را اجرایی نماید.
چینیها نمیتوانند مسکن را ارزان کنند
یکی از اصلیترین استدلالهای مسئولین برای حضور شرکتهای چینی در صنعت ساختمانسازی کشور، این می باشد که حضور این شرکتها میتواند به افزایش سرعت ساخت و در نتیجه ارزانی مسکن منجر بشود.
حضور چینیها در نهضت ملی مسکن: جنجالیترین خبر صنعت ساختمان
فرهاد بیضایی در خصوص این ماجرا چنین گفت:
سیاست دولت برای حضور این شرکتها، تهاتر نفت است؛ اما پول نفت باید در حوزههایی سرمایهگذاری شود که در آینده نیز بتوانند تولید ثروت نمایند. حوزههایی مثل خدمات فنی مهندسی!
وی در ادامه تصریح کرد که استفاده از پول نفت برای خرید کالاهای مختلف مصرفی مثل مسکن، یک رویکرد اشتباه می باشد. به جای خرید مسکن از چینیها، باید به تقویت زیرساختهایی مثل توسعه بندرگاهها، خطوط حمل و نقل ریلی و… پرداخت. صرف پول نفت برای چنین مواردی باعث میشود که در آینده نیز، ثروت برای کشور تولید شود.
رکوردشکنی صدور پروانه ساختمانی در بافت فرسوده
این کارشناس بازار مسکن در بخش دیگری از صحبتهای خود تأکید نمود که پول نفت را حتی میتوان برای واردات کالاهای واسطهای مثل لکوموتیو، کامیون و ماشینآلات سنگین هزینه نمود. مسکن یک کالای مصرفی می باشد که تولید ثروت نمیکند. بنابراین تهاتر نفت با این کالای مصرفی، رویکرد عاقلانهای نمی باشد.
تأثیر نوسانات ارز بر پروژههای چینی در ایران
علاوه بر این، بسیاری از کارشناسان بازار مسکن اعلام کردهاند که دستمزد چینیها با دلار پرداخت میشود و از آنجایی که ثبات نرخ ارز در کشور وجود ندارد، این مدل از همکاری به ضرر ایران تمام خواهد شد. بیضایی در انتهای صحبت خود اعلام نمود که تنها راه چاره، تغییر رویکرد مسئولین نسبت به تهاتر نفت است. در صورت تغییر نگاه، ممکن می باشد حضور شرکتهای چینی نیز منتفی شود. در حال حاضر نیز، این شرکتها به شرطی وارد صنعت ساختمان ایران میشوند که در ازای خدماتشان، نفت دریافت نمایند.
وضعیت شرکتهای چینی و پیامدهای آن برای ایران
از آنجایی که بیشتر این شرکتهای چینی ورشکسته هستند، بازار مسکن ایران به نوعی تبدیل به منجی آنها شده است. غریق نجاتی که میتواند این شرکتهای چینی را از ورشکستگی کامل نجات دهد. سوال اینجاست که چرا طرف ایرانی به همکاری با این شرکتهای رو به ورشکستگی تن میدهد؟
بدون دیدگاه